Adventure Evia

Η τεράστια ευκαιρία της Εύβοιας

Μετά τις πρωτοφανείς για τα Ευβοικά δεδομένα φωτιές που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς η βόρεια Εύβοια, υπάρχει αυτή την στιγμή μια μοναδική ευκαιρία η Εύβοια να γίνει ο απόλυτος παράδεισος εναλλακτικού τουρισμού παγκοσμίως. Γι αυτό το λόγο ήρθαμε σήμερα σε επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα ώστε το Adventure Evia να συμμετάσχει εθελοντικά και αφιλοκερδώς στην ομάδα ανασυγκρότης του Κύριου Μπένου με στόχο να μεταφέρουμε πολίτιμες συμβουλές αλλά και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στο κομμμάτι του τουρισμού στην Εύβοια. Αναλυτικά λοιπόν αναφέρουμε αυτά που προτέιναμε για τις περιοχές της Β. Εύβοιας.

 • Πάρκο Ρητινοκαλλιέργειας

Στις περιοχές της βόρειας Εύβοιας θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο αγροτικό πάρκο παραγωγής Ρετσίνας που θα έχει μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προστασίας, απομονωμένο απο το οικοσύστημα και τις κατοικημένες περιοχές, με σύστηματα πυρόσβεσης – παρακολούθησης και φυσικά θα είναι το μοναδικό σημείο στην Εύβοια που θα υπάρχουν τα συγκεκριμένα δέντρα, καθώς υπάρχουν δέντρα που είναι υδρόφυλλα που δεν καίγονται εύκολα φυσικά κατόπιν μελέτης απο ειδικούς επιστήμονες ώστε να μην αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Ένα τέτοιο έργο θα έδινε στους κατοίκους την μέγιστη δυνατή αγροτική ανάπτυξη και ταυτόχρονα θα μπορούσαν να τρέξουν εκδρομές αγροτουριστικού ενδιαφέροντος ώστε να παράγουν κέρδη για την περιόχη όλη την διάρκεια του έτους.

 • Ιστιοπλοΐα

Σύμφωνα με το national geographic η Εύβοια συγκαταλέγεται στους δέκα κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για ιστιοπλοΐα. Περιοχές όπως πχ το όρος Καντήλι αλλά και παραλίες στο Αιγαίο στα μέρη που κάηκαν αποτελούν ακόμα και τώρα μοναδικούς προορισμούς που θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε με την δημιουργία λιμανιών σε όσες περισσότερες περιοχές μπορούμε. Συγκεκριμένα η Βόρεια Εύβοια θα μπορούσε να είναι η πύλη των τουριστών για τις Σποράδες αλλά και οργανωμένων εκδρομών στις παραλίες του Αιγαίου που μέχρι τώρα υπάρχει δυσκολία λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών.

 • Θρησκευτικός Τουρισμός 

Θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μικρά εκκλησάκια των χωριών ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να ζήσει την εμπειρία του ελληνικού πανηγυριού αφιερώνοντας ένα πχ τριήμερο στην Εύβοια. Περιοχές όπως η Αγία Άννα με το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου στο μικρό νησί απέναντι και άλλες αντίστοιχες περιοχές όπως το εκκλησάκι της κρυφής Παναγίας στην Κύμη φαντάζουν ως ιδανικές. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να προσελκύσεις επισκέπτες απο ολόκληρο τον κόσμο που θα θέλουν να βιώσουν την αυθεντικότητα του ελληνικού χωριού, να έρθουν κοντά στην φύση και να απολάυσουν την μαγεία της ελληνικής υπαίθρου. Επισκέπτες που θα θέλουν μετά την πεζοπορία στους καταρράκτες του Δρυμώνα να μείνουν στο μοναστήρι του Όσιου Δαυίδ, να συμμετέχουν στην πρωινή Κυριακάτικη λειτουργία και να μιλήσουν με τους μοναχούς του μοναστηριού. Μια εκδρομή εμπειρία ζωής για όσους ενδιαφέρονται να ζήσουν στιγμές κατάνυξης και να αφιερώσουν χρόνο στο πνεύμα τους.

 • Extreme Sports

Ολόκληρη η περιοχή της Εύβοιας ενδείκνυται για την αφθονία στα σπόρ αυξημένης αδρεναλίνης που προσεγγίζουν επισκέπτες απο Ελλάδα και εξωτερικό. Αθλήματα όπως η αναρρίχηση, η πχ η σπηλαιολογία υπάρχουν διάσπαρτα δίπλα μας. Συγκεκριμένα στην Εύβοια έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα απο 1000 σπήλαια τα οποία θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τουρισμό. Από απλούς επισκέπτες ( πχ οικογένειες ) χωρίς δηλαδή προηγούμενη εμπειρία μέχρι αθλητές σπηλαιολογίας καθώς στην Εύβοια τυγχάνει να υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας με δαιδαλώδεις υπόγειες διαδρομές. Το συγκεκριμένο σπήλαιο βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια στην περιοχή Μανίκια, παρολαυτά αντίστοιχα σπήλαια μεγάλης γεωλογικής σημασίας υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της βόρειας Εύβοιας που θα μπορούσαν να στηρίξουν την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

 • Καταδυτικός τουρισμός

Ένας τουρισμός που κάθε χρόνο αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο και που θα μπορούσε αν στηθει σωστα να κάνει την Εύβοια παγκόσμιο πόλο έλξης. Συγκεκριμένα έχουμε από τους βυθούς με την πιο καθαρή διαυγεια νερών με πλούσιο υποθαλάσσιο περιβάλλον από πανίδα και χλωρίδα. Ειδικά δε αν δημιουργηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές καταδυτικά πάρκα όπως πχ να βυθίσουμε ένα καράβι, ένα αεροπλάνο κτλπ θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά και άμεσα την ανάπτυξη της οικονομίας των πληγείσων περιοχών. 

 • Αγροτουρισμός

Ένα σημαντικό κομμάτι της βόρεια Εύβοιας που καταστράφηκε ολοσχερώς είναι οι αγροτικές καλλιέργειες. Στο προσεχές μέλλον θα γίνουν προσπάθειες απο τους ντόπιους κατοίκους να ξαναφτιάξουν τα κτήματα τους. Καλλιέργειες όπως πχ η ελιά, το αμπέλι κτλπ θα μονοπωλήσουν το αγροτικό ενδιαφέρον. Κατά την διάρκεια λοιπόν την ανασυγκρότησης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέχρι και ειδικά τμήματα γεωπονίας με φοιτητές απο όλο τον κόσμο που θα έρχονταν στην Εύβοια με στόχο αρχικά να μελετήσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο αλλά και να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια επαναφοράς των καμμένων εκτάσεων σε αξιοποιήσημη αγροτική γη. Από μελέτες μέχρι και ειδικές καλιέργειες, πατέντες που θα είχαμε την δυνατότητα να εξάγουμε με βάση το επιστημονικό ενδιαφέρον.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι προσπάθειες που θα γίνουν για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας να έχουν γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και φυσικά με το λιγότερο αντίκτοιπο στο περιβάλλον. Ένα ουσιαστικά μοναδικό περιβάλλον το οποίο θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Εύβοιας να κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας ώστε να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στην αρχική του μομρφή. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Adventyre Evia ζήτησε να συμμετέχει εθελοντικά και αφιλοκερδώς στην ομάδα ανασυγκρότησης της Εύβοιας. Η αγάπη για την φύση είναι πάνω απ όλα… είναι χρέος όλων μας να παραδώσουμε καθαρή γη στις επόμενες γενεές.

Ένα άρθρο του Πάνου Αγιαννίτη

Write a Comment

Register

Have an account?

0
  0
  Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειοΣυνέχεια αγορών