Adventure Evia

Η Εύβοια πρέπει να επενδύσει μόνο στο φυσικό περιβάλλον

Έπειτα απο την πρωτοφανή για τα ιστορικά δεδομένα φωτιά που ουσιαστικά αποτέλεσε την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ελλάδα καίγοντας ολοσχερώς 500 χιλ στρέμματα στην Εύβοια, έρχεται η επόμενη μέρα που σίγουρα θα είναι δύσκολη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πραγματικές δυσκολίες που έρχονται τα επόμενα χρόνια στο νησί.

Ας το δούμε όμως λίγο απο την αρχή όλο αυτό για να έχει ο κόσμος μια ξεκάθαρη εικόνα. Όσες φωτογραφίες και αν ανέβουν όσα βίντεο και αν γυριστούν τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει την πραγματικότητα και να αποδόσει το μέγεθος της καταστροφής. Μια φωτιά που έκαψε απο τον Ευβοικό μέχρι το Αιγαίο σε πλάτος και έφτασε μέχρι το Πευκί. Ολόκληρες περιοχές και βουνά που μέχρι και πριν απο ένα μήνα ήταν πράσινες με παρθένο δάσος και μοναδική φυσική ομορφιά πλέουν υπάρχουν μόνο σε φωτογραφίες και σε βίντεο. Αυτό που ζήσαμε καθημερινά ως εθελοντές ήταν αποκαρδιωτικό και μας μαύρισε την ψυχή, παρολαυτά θα σταθώ σε μια φράση που μου έγραψε ένας προσωπικός μου φίλος και θαυμαστής της Εύβοιας… ” Αντι να γκρινιάζεις στο σκοτάδι άναψε ένα κέρι ” και λέω ρε φίλε μπράβο πόσο δίκιο έχεις…

Ξέρεις κάτι, ας δούμε λίγο τα πράγματα ξεκάθαρα και σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών. Η Εύβοια γνωστή σε όλους, προσέλκυε τουρισμό ολόκληρο τον χρόνο, περισσότερο βέβαια το καλοκαίρι αλλα ναι ακόμα και τον χειμώνα είχε δίπλα της τους λάτρεις του βουνού που έρχονταν έστω για ένα ΣΚ να κάνουν την βόλτα τους στην φύση και να απολαύσουν τις φαγητάρες τους.

Αυτή την στιγμή είναι γεγονός πως αρκετός κόσμος θα μιλήσει για την τεράστια ευκαιρία της Εύβοιας να γυρίσει σελίδα, να φτιάξει δρόμους, να επενδύσει σε κτίρια, σε διαμονή σε οτιδήποτε μπορεί ένα ευφάνταστο μυαλό να σκεφτεί σαν λύση. Είναι κάτι που ακόμα και εμέις σαν Adventure Evia αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο την ανάπτυξη την Εύβοια σύμφωνα όμως με τον εναλλάκτικο τουρισμό και το ελάχιστο δυνατό ανθρώπινο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Τα ερωτήματα όμως που ορθώς θα σκεφτεί ένα λογικό μυαλό είναι πολλά και σίγουρα χρίζουν απαντήσεων. Να θέσω λοιπόν ορισμένα και να απαντήσω με αυτόν τον τρόπο γιατί η Εύβοια πρέπει να επενδύσει στο φυσικό περιβάλλον αλλά και σε νοοτροπίες που θα σέβονται απόλυτα την φύση.

Αν και τώρα που το ξανα σκέφτομαι δεν είναι πολλά αυτά που πρέπει να μας προβληματίσουν αλλα ένα και μοναδικό…

Η Εύβοια είχε επισκέπτες και πρίν τις φωτιές!!!

Τι σημαίνει αυτό? Πως ο κόσμος ερχόταν στην Εύβοια γιατί ήταν η Εύβοια, γιατί ήταν μοναδική σε φυσικό περιβάλλον γιατί ήταν ανεκμετάλευτη. Θα πρέπει λοιπόν να μας προβληματίσει το ποιά θα είναι η αντίδραση του κόσμου αν η Εύβοια μετά τις φωτιές εξελιχθεί σαν ένας ακόμα viral τουριστικός προορισμός. Τι θα γίνει μετά, θα συνεχίσει ο κόσμος να έρχεται??

Απορίες και ερωτήσεις που αν και δεν έχουν μια ξεκάθαρη απαντήση νομίζω πως καταβάθος όλοι μέσα μας γνωρίζουμε τι θα συμβεί.

Τι θα ήταν λοιπόν το ιδανικό αν ρωτάτε εμάς πχ, θα κάναμε ότι περνάει απο το χέρι μας ώστε η Εύβοια να γίνει ξανά πράσινη, να πάρει πίσω την καμμένη της αυθεντικότητα, την παρθένα φυσική της ομορφιά. Αυτά τα μοναδικά καταπράσινα βουνά που τελείωναν σε κάτι παραλίες στο Αιγαίο με καθαρό νερό και δροσερό αεράκι. Μια Εύβοια ανεξερεύνητη έτοιμη να δώσει και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη ανάσες περιπέτειας και αδρεναλίνης. Μια Εύβοια που σου δίνει την ευκαιρία να αποδράσεις απο τον πολιτισμό μόλις 2 ώρες απο την Αθήνα. Να ρίξεις μια πετσέτα στην άμμο και να σταθέις κάτω απο το μεγαλείου του νυχτερινού ουρανού με την μηδενική φωτορύπανση. Δεν χρειάζονται λοιπόν ούτε μεγαλεπίβουλα σχέδια, ούτε οράματα. Χρειάζεται να ξανα γίνει η Εύβοια μια προστατευόμενη περιοχή με άφθονο φυσικό περιβάλλον που ο επισκέπτης θα έρχεται και θα αφιερώνει χρόνο για να ζήσει όλες αυτές τις τουριστικές πολυτέλειες που δεν θα βρει εδώ…

Για όλες αυτές τις λέξεις και τα συναισθήματα που σου έρχονται στο μυαλό κοιτάζοντας αυτή την φωτογραφία… #Make_Evia_Green_Again

Ένα άρθρο του Πάνου Αγιαννίτη

Write a Comment

Register

Have an account?

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειοΣυνέχεια αγορών